Tyngdtäcke

Min sömn har i alla år varit ett ämne att ifrågasätta. Jag lyckas aldrig ställa in allting rätt. Ifall jag somnar snabbt så vaknar jag flera gånger under natten, eller så tar det timmar att somna. Nu har jag en mix av precis allting. Tar tid för insomningen, sen vaknar jag 3-6 gånger om natten på oftast minst 45 minuter och uppåt 2 timmar. Och ja, lägger man ihop det så blir sov-tid att försöka sova-ration väldigt ojämn. Man ska inte behöva spendera mer tid på natten med att försöka sova, än vad man gör genom att faktiskt sova. Efter jobb speciellt, jag jobbar ju natt och av någon anledning så kan jag absolut inte sova längre än 11:30 de nätterna jag jobbat. Är jag då hemma och i säng vid 07:30? Somnar 08:30… Upp 11:30?? Och sen jobba igen… Ja asså för er som är som mig, som inte riktigt fattar siffror som bara ögnade igenom de här nu så kan jag sammanfatta: Min sömn är fucked. Måste lösas asap.

Men jag har ju diverse insomningstabletter och mildare lugnande för att hjälpa mig, och det funkar superbra, bara det att de hjälper bara mig somna, vaknar jag under natten så är jag körd. Vilket jag ofta också gör. För jag kan inte ta de igen, för då tar de slut tidigare och står istället helt utan ett tag. Och då sover jag ännu mindre, haha. Kaos.

I varje fall! Rubriken har redan spoilat vad detta är om. Ett tyngdtäcke, kedjetäcke, bolltäcke, det finns flera olika varianter och de är alla pissigt dyra. Men, tacka Sverige. Inom vården kan man få hyra, låna eller kanske tillochmed få ett täcke, om man absolut behöver det. Men jag tänkte i alla fall att det kan vara värt att få prova ett. Så som det ser ut nu så brukar jag ta Oscars tjocka duntäcke när han är iväg och jag ska sova, så lägger jag det över mitt täcke och det blir ju som en liten tyngd där. Och det funkar faktiskt! Men som ni kanske hör så skulle det bli galet varmt i längden, speciellt nu mot våren. Så vi försöker på professionella grejer istället, hoho!

Några stockbilder för att visa hur de kan se ut! Osäker på om det är Justin Bieber där nere till vänster.

För er som kanske inte är så insatt i…. täcken…… Det är alltså ett täcke med någon typ av stoppning som lägger en jämn tyngd över dig. Många blir lugnare, lindrar ångest och det är som en stor kram. Finns olika tyngder med, vissa kanske vill ha den där ”kväv mig till sömn”-känslan som 10kg+ kan ge. Andra en liten lätt kram på 3kg. Helt individuellt. Jag tycker dock det låter som en dröm att bli kramad av ett ihopsytt bollhav.

Min vårdkontakt som bad mig skicka in en sömndagbok med två veckor fick vad hon bad om, och lite till. Jag har samlat data om min sömn pinsamt länge och nu fick jag användning av det. Skickade in sex utspridda veckor, även från förra året. För att visa att det är fucked up, det har vart fucked up länge och lär hålla sig fucked up. H e l p     m e.
Hon verkade tycka att det räckte som underlag för att i alla fall få ett möte med sömngudarna på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Så, vi får hoppas på det bästa. Ska träffa henne igen på fredag redan, vi hann inte diskutera sömnen så mycket då för annat kaos kom i vägen, då hoppas jag hon har goda nyheter till mig.
Godnatt….

UPDATE: Jag fick tid den 25e mars, woo!

Publicerat av

Nea

Kontakt: info@tvillingblomman.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *